Voetgangers bij Centraal Station Utrecht

Hoe maak je een stedelijke omgeving leefbaar en gezond? En hoe combineer je daarbij data en kennis van publieke organisaties met de innovatieve ondernemerskracht van bedrijven, en de ervaringen en gedragingen van inwoners? Zeker tijdens en na de corona-pandemie spelen deze vragen volop. Vandaag vond de aftrap plaats van een nieuw publiek-privaat platform met de naam Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven. Daarin gaat een grote groep organisaties samen met inwoners concrete en praktische oplossingen ontwikkelen met impact op gezond leven in stedelijke gebieden. Voorbeelden daarvan zijn de projecten Snuffelfiets en Gebiedsontwikkeling Cartesiusdriehoek.

De Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven is een onafhankelijk en open platform van publieke en private organisaties. We werken samen met inwoners aan oplossingen voor een gezonde stedelijke leefomgeving. De organisaties binnen de hub ontwikkelen wetenschappelijk onderbouwde, datagedreven concepten en maatregelen: evidence based producten en diensten die een positief effect hebben op de gezondheid van iedereen die woont, werkt of recreëert in een stedelijke omgeving. Nu en in de toekomst.

Eerste webinar uit een reeks

Door de maatregelen tegen het nieuwe corona-virus was het een virtuele aftrap, tijdens een goed bezocht webinar. Zo’n 180 deelnemers zagen hoe Erik Gerritsen (Secretaris Generaal van het ministerie van VWSMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) zijn enthousiasme over het initiatief onder woorden bracht in een videoboodschap. De initiatiefnemers gaven achtergrondinformatie over het samenwerkingsverband en keken vooruit naar de rest van de reeks van webinars. Die zullen inzicht gaan geven in projecten en mogelijkheden voor samenwerking. Veel deelnemers deelden al spontaan hun ideeën in de chatruimte en wisselden gegevens uit.

Groeiend platform

Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Universiteit Utrecht en Economic Board Utrecht zijn de initiatiefnemers van dit platform. Intussen hebben zich verschillende partners aangesloten: provincie Utrecht, gemeente Amersfoort, Future City Foundation, Mecanoo, UMCUniversitair Medisch Centrum Utrecht, Hogeschool Utrecht, Civity en Urban Sync. Ook andere publieke en private organisaties in Nederland kunnen zich aansluiten en/of gebruik maken van de data en kennis binnen het platform. Kijk op de website datakennishubgsl.nl voor de mogelijkheden.

Webinar terugkijken of aanmelden voor komende webinars

Je kunt het webinar van 14 mei binnenkort terugkijken op onze website. En je kunt je hier ook aanmelden voor een van de volgende webinars. De eerstvolgende is op 28 mei en gaat over ’real time’ monitoring. Je leert dan wat er technisch en inhoudelijk komt kijken bij ‘real time’ meten met sensoren en hoe je dat samen met verschillende partijen kunt oppakken.

Logo Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven